Henk Zeilstra

 
Diepte Meditatie Amsterdam

Wat is de techniek van DM?

DM is een moeiteloze ontspanningstechniek. Bij een DM basiscursus leer je hoe je op eenvoudige en natuurlijke wijze lichamelijke en geestelijke rust kunt ervaren.Je overstijgt het denken en je maakt contact met een diepe stille laag van jezelf. Een groot voordeel van de DM meditatie is dat je direct resultaat hebt. Het vraagt geen ingewikkelde instructie of concentratie. Het is een natuurlijke en moeiteloze techniek.

meditatie

DM is prettig om te beoefenen. Je zit op een makkelijke stoel, sluit de ogen en laat door de DM-techniek het denken tot rust komen. Dat doe je met behulp van een mantra, oftewel woordklank. Mantra's zijn woorden uit het Sanskriet. Bij de eerste individuele sessie ontvang je een mantra van je DM leraar. Deze mantra's hebben een bepaalde klankwaarde die de activiteit in ons lichaam en in onze geest tot rust brengt. De mantra heeft geen intellectuele betekenis. Het heeft een klankwaarde. Het werkt direct in op het zenuwstelsel van ons lichaam. Hierdoor komt onze geest tot rust. Ons denken krijgt wel iets (de mantra) waar het aandacht aan kan geven, maar wordt er niet door geactiveerd. Vergelijk het met het strand. Het horen van de zee maakt mensen rustig. Vandaar dat wandelen op het strand ontspannend is. Je hoeft er niets voor te doen. Het gaat vanzelf. Hetzelfde geld voor de mantra (woordklank). Door deze te gebruiken kom je automatisch in een diepe ontspanning. Tijdens de meditatie overschrijd je het denken. Je ervaart dan stilte en een diepe rust.

Het is vervolgens belangrijk om te leren hoe je op de juiste manier met de mantra om moet gaan. DM is geen concentratiemethode. Concentreren is een activiteit en mediteren heeft te maken met het verminderen van activiteit. Tijdens de cursus leer je hoe je de mantra op de juiste wijze gebruikt. Ook leer je hoe je om kunt gaan met de ervaringen die je tijdens de meditatie krijgt. Dit vraagt een goed onderbouwde uitleg.

Mediteren hoeft ook niet veel tijd te kosten. Voor maximale resultaten wordt DM tweemaal per dag ongeveer 20 - 30 minuten aangeraden, maar het is geen enkel probleem om de meditatie minder vaak toe te passen.
Door dagelijks twintig minuten te mediteren kun je al na een paar dagen merken dat stress afneemt. Je voelt dat je energieker en helderder bent.

 

Henk Zeilstra
Henk Zeilstra,
(fysiotherapeut, haptonoom en leraar Diepte Meditatie)