Henk Zeilstra

 
Diepte Meditatie Amsterdam

Wat is de oorsprong van DM?

Een aantal leraren van de Transcendente Meditatie hebben in 2001 een eigentijdse effectieve vorm van mediteren ontwikkelt. Waarbij het ervaren van stilte en lichaamsbesef (mindfulness) centraal staan. Zij noemen deze meditatie Diepte Meditatie.

DM vindt zijn oorsprong in de oeroude, zogeheten Vedische beschaving uit India. Veda betekent in het Sanskriet: volledige kennis van het leven. In deze beschaving waren mensen - Vedische zieners- aanwezig die een hogere ontwikkeling qua bewustzijn hadden bereikt. Vanwege hun verruimd - bewustzijn hadden zij het vermogen om de werking van het leven met haar natuurwetten waar te nemen. Daarbij waren zij in volledige harmonie met hun omgeving en hadden ze daardoor een zenuwstelsel ontwikkeld dat vrij was van spanningen. In de loop van tijd is zo een meditatievorm ontstaan, die mensen helpt dit stille bewustzijn te ervaren. Deze meditatievorm is van eeuw op eeuw en van generatie op generatie mondeling overgedragen.

veda's

Dat wat niet gezien kan worden en voorbij het denken ligt
Dat wat zonder oorzaak of deelname is
Dat wat onveranderlijk is, alles doordringt en overal aanwezig
Subtieler dan het subtielste
Dat is het eeuwige Zijn, waarvan de wijze weet dat het de oorsprong van alles is
                                                                              Uit de Veda's

Geschiedenis van Diepte Meditatie Amsterdam

Een aantal leraren vanuit de Transcendente Meditatie hebben zich verder ontwikkeld en hebben in 2001 Diepte Meditatie opgericht.  Diepte Meditatie komt voort uit de Vedische traditie. In die zin is het vergelijkbaar met de andere meditatievormen zoals Primordial Sound Meditation (Deepak Chopra), IAM Meditatie, Transcendente Meditatie en Mantra Meditatie.Echter er zijn duidelijke verschillen. Diepte Meditatie Amsterdam maakt gebruikt van moderne  inzichten uit de mindfulness, haptonomie, yoga en , stressreacties volgens Covey. Verder is het volledig guru vrij.. Dit maakt Diepte Meditatie Amsterdam uniek en zeer toegankelijk..

 

 

 

Diepte Meditatie (DM) wordt In Nederland onderwezen door onafhankelijke docenten en vindt plaats volgens een vaststaande, uniforme procedure in een goeroevrije organisatie.


 

Henk Zeilstra
Henk Zeilstra,
(fysiotherapeut, haptonoom en leraar Diepte Meditatie)