Henk Zeilstra

 
Diepte Meditatie Amsterdam

Voordeel - relatie & werk

Sociaal gedrag en werk

balans Uit wetenschappelijk onderzoek zijn de volgende effecten gebleken bij regelmatig mediteren:
- Een lager ziekteverzuim
- Verbeterde studie- en arbeidsprestaties
- Verslavingsproblematiek: een afname in het gebruik van
alcohol en sigaretten
- Verbeterde onderlinge relaties


 

Mensen hebben vaak het gevoel dat ze "geleefd" worden door het dagelijks werk en andere beslommeringen of belangrijke gebeurtenissen in hun leven. Mediteren leert je de geest te kalmeren, je gedachten en gevoelens te observeren en los te laten. Het bereiken van een verhoogde staat van bewustzijn, gaat gepaard met een gevoel van innerlijke rust, plezier en tevredenheid. Dit heeft invloed op ons gedrag. Dit resulteert erin dat we beter contacten kunnen leggen met onze omgeving.

In ons drukke leven, waarbij effectiviteit en resultaatgerichtheid aan de orde van de dag zijn, ontwikkelt zich met name de linkerhersenhelft. Deze staat bekend als expressief en analytisch. Het taal- en spraakcentrum bevindt zich in deze hersenhelft. Ook het oordelen en het in details verwerken van informatie behoren tot deze hersenhelft.
Een eenzijdige ontwikkeling van deze hersenhelft kan op den duur leiden tot stress met zijn lichamelijke en geestelijke componenten.
Meditatie verschuift de aandacht naar de rechter hersenhelft. Deze is verantwoordelijk voor de visuele herinnering, de oriƫntatie in de ruimte, kleur, toon, lichaamsbewustzijn en artistiek vermogen. De functie van deze hersenhelft is het verwerken van informatie tot herkenbare gehelen, waarvoor geen analytische volgorde noodzakelijk is. Ze maakt contact met ons lichaamsbewustzijn, met onze omgeving en met de natuur.
Door meditatie wordt de juiste balans hersteld tussen de rechter en linker hersenhelft. Hierdoor wordt men evenwichtiger en komt men meer in balans.

Linker en rechter hersenhelft

 

Henk Zeilstra
Henk Zeilstra,
(fysiotherapeut, haptonoom en leraar Diepte Meditatie)